En kæmpe satsning

Læring med kroppen forrest. Alle kommunens folkeskoler er med i projekt SundSkole 2020, der skal styrke bevægelsen i skoledagen. Som led i projektet får alle lærere, pædagoger og ledere på alle folkeskolerne et kompetenceløft, så de bliver klædt bedre på til bevægelse.

Vi kender det nok alle sammen. Når vi har siddet stille foran skærmen eller med en bog længe nok, skal vi op at stå og gerne have lidt luft.

Sådan er det også for eleverne. Med den nye reform er det indført som et krav, at alle folkeskoleelever skal have 45 minutters bevægelse i løbet af en skoledag.

I Aabenraa Kommune arbejdes der systematisk på at nå det mål. Det sker bl.a. via projekt SundSkole 2020, som er støttet af A.P. Møller Fonden. Frem mod 2020 får hele det pædagogiske personale på alle folkeskoler et kompetenceløft, så de får lettere ved at bruge bevægelse i skoledagen. Alle kommunens skoler får dermed en bevægelsesskolecertificering.

Det sker i løbet af dette skoleår og det næste. En af de skoler, der er længst i forløbet med certificeringen, er Stubbæk Skole. Når eleverne i naturfagslærer Michael Becks klasse har brug for det, giver han dem et brainbreak. Han giver hjernen en pause.

- Der er mange måder at bruge bevægelse på i løbet af en skoledag. Jeg bruger det meget til brainbreaks, men man kan også bruge det decideret i undervisningen. I fysik kan jeg f.eks. få eleverne til at ”løbe det periodiske system”, nævner Michael Beck.

 

Leg skaber trivsel

Han har altid brugt bevægelse og leg i sin undervisning, men han forventer, at hele skolen får sat bevægelsen mere i system, når personalet har gennemført de kurser, de skal på.

- Indtil videre har kurset haft en praktisk tilgang til emnet, hvor vi har fået inspiration til bevægelse i undervisningen. Det vil gøre vores indsatser mere strømlinet, tror Michael Beck.

Han har arbejdet på Stubbæk Skole i fem år, og han mærker tydelig forskel på, hvor meget eleverne bevæger sig nu i forhold til tidligere:

- Engang ville 80% blive siddende i klassen med sin telefon, hvis man gav eleverne fem minutters luft. Det sker ikke længere. Nu løber mange ud og leger eller spiller bold. Det betyder også rigtig meget for trivslen, for det er svært at mobbe en, man har rørt ved. Og det kan man ikke undgå, når man bevæger sig sammen, pointerer Michael Beck.

Lea Kølby, projektansvarlig for SundSkole2020, forventer sig meget af projektet:

- Det er enestående, at vi som kommune har mulighed for at lave et så omfattende kompetenceløft. Det pædagogiske personale på alle skoler får redskaber til at bruge bevægelse på en kvalificeret måde. Det giver et godt afsæt for at fremme en varieret skole, hvor eleverne trives og lærer på en mere inspirerende og helhedsorienteret måde.

Fakta

  • Alle folkeskoler i Aabenraa Kommune afslutter bevægelsesskolecertificering i 2019.
  • Idrætsskolecertificeringerne for alle folkeskolernes idrætsfaggrupper afsluttes i 2020.

Af Rie Nielsen, artikel i medarbejderbladet for Aabenraa kommune, Åbne Linjer, marts 2017.